10. HOBITÍN

Na začiatok je dôležité poznamenať, že som Hobitín navštívil v roku 2009, pred tým, ako sa začalo natáčanie Hobita, čiže pred tým, ako opätovne všetky dekorácie a vôbec celý Hobitín dali opäť do stavu, ako ho vidíte vo filme (po natočení Hobita ostalo všetko, tak ako bolo vo filme, čiže oveľa krajšie)

Nie som typ človeka, čo by si potrpel na oslavu narodenín alebo iných sviatkov, no tento krát to bolo trošku iné a mal som naozaj dôvod na radosť. Ako správny fanúšik Pána Prsteňov som si počas môjho pobytu na Novom Zélande nemohol nechať ujsť návštevu Hobitína – miesta, kde sa natáčali scény do filmu. A to, že to bolo presne v deň mojich narodenín bola naozaj čerešnička na torte.

Hobitín sa nachádza v dedinke/mestečku Matamata, asi 60km východne od Hamiltonu, na súkromnej farme, ktorá patrí rodine Alexandrovcov.

Dovolím si pre bližšie priblíženie histórie použiť časti výkladu, ktorý nám poskytla naša sprievodkyňa.

Jediný možný spôsob, ako sa do Hobitína dostať, je vyhliadkovým autobusom so sprievodcom, ktorý odchádza z Matamaty zhruba raz za hodinu. Lístok stojí 58$, čo je celkom dosť, ale… Matamata bola a stále v podstate je mestečko založené na „výrobe“ a spracovaní kravského mlieka a konských pretekoch. Po natočení filmu Pán Prsteňov sa Matamata stala aj turistickým centrom, práve kvôli Hobitínu.

Keď Peter Jackson hľadal miesto na natáčanie úvodných scén z osláv Bilbových narodenín, potreboval scénu s jazierkom a veľkým stromom uprostred lúky. Toto našli keď prelietali nad farmou Alexandrovcov. Keď sa však prechádzali po farme v okolí jazierka, uvedomili si, že je to perfektné miesto pre natočenie scén z celého Hobitína, nie len Bilbových narodenín. Preto prikázal zastaviť práce na výstavbe Hobitína na inom mieste, a presunúť všetko sem.

Jazierko sa nachádza uprostred obrovskej farmy na chov oviec, bez akéhokoľvek prístupu, takže prvé, čo bolo nutné postaviť, bola cesta. Tú postavila novozélandská armáda na príkaz vlády, ktorá s Jacksonom spolupracovala. Rodina Alexandrovcov podpísala kontrakty absolútnej mlčanlivosti až do uvedenia tretieho dielu filmu do kín. V kontrakte tak isto stálo, že po skončení nakrúcania americká filmová spoločnosť všetky rekvizity zlikviduje a farmu vráti do pôvodného stavu. To sa viac menej aj podarilo, keď z pôvodných 37 hobitích nôr zlikvidovali 20. Našťastie pre fanúšikov, akurát vtedy začalo obdobie dažďov, demolačné práce nemohli pokračovať a boli pozastavené na 6 mesiacov. Za ten čas si rodina Alexandrovcov premyslela, že by možno nebol zlý nápad ponechať si hobitie nory na pozemku a spraviť z toho turistickú atrakciu. Tak sa pustili do vyjednávania s filmovou spoločnosťou, ktoré trvalo viac ako 2 roky. Nakoniec sa dohodli, zvyšných 17 nôr ostalo na pozemku farmy s tým, že sú stále vlastníctvom filmovej spoločnosti, Alexandrovci s nimi nesmú manipulovať a spoločnosť raz za 6 mesiacov vysiela ľudí, ktorý sa starajú o ich dobrý stav. Nory nie sú samozrejme v takom stave, v akom ich vidíte vo filme, pretože 10 dní po uvedení tretieho dielu do kín dal Peter Jackson príkaz na demoláciu a prvé čo urobili, bolo odstránenie dverí, okien a fasád, takže ostali len holé sadrokartonové steny.

Podľa sprievodkyne však turistická agentúra jedná s filmovou o možnosti vrátenia zdemolovaných 20tich hobitích nôr a tak isto sú v jednaní ako miesto pre natáčanie filmu Hobbit (ktorého dej sa odohráva pre Pánom Prsteňov). *

Tých zaujímavostí z natáčania je ešte oveľa viac, napríklad ako dosiahli efekt veľkej hobitej dediny, hoci mali postavených len 5 domčekov, kade presne išiel Gandalf na svojom vozíku po príchode do Hobitína, ako stavali a sadili strom nad Bilbovou norou z kusov spíleného kmeňa a ako naň vyrábali vyše 25000 umelých listov a podobne.

Na konci prehliadky je ešte ako bonu predvádzanie strihania oviec, keďže Alexandrovci sa stále živia predovšetkým obchodom s ovčou vlnou a na svojej farme majú asi 13000 oviec.

(* pozn. – ako už iste všetci viete, Hobit sa naozaj natáča v Hobitíne na farme Alexandrovcov, takže sa opäť môžme tešiť na nádherné zábery z tohto prekrásneho miesta.  A ako bonus je skutočnosť, že tentokrát sa filmári rozhodli celý Hobitín ponechať v stave ako je počas natáčania a spraviť z toho naozaj úchvatnú turistickú atrakciu.)